0

М илиардерът Бил Гейтс, на когото редица конспиратори приписват появата на коронавируса, заяви, че на хоризонта се задава нова пандемия, която няма да има нищо общо с COVID-19. Според създателя на „Майкрософт“, заплахата от коронавируса вече отминава, но „"Ще имаме нова пандемия. Следващият път ще бъде различен патоген", каза Гейтс.

Милиардерът направи страшната си прогноза по време на годишната конференция по сигурността в Мюнхен, където заяви, че “напредъкът в медицинските технологии трябва да помогне на света да се справи по-добре със следващия патоген”. Според милиардера това само по себе си не е достатъчно. "Ако всяка страна правеше това, което направи Австралия, тогава нямаше да говорим за пандемия", допълни Гейтс.

Австралия наложи едни от най-строгите противоепидемични мерки в света. Сидни и Мелбърн бяха в тежък локдаун, а движението на неваксинираните хора бе строго ограничено, като едва сега страната започва да разпуска мерките за имунизирани.

Според Гейтс освен мерки е необходима и инвестиция от поне 3,5 милиарда долара, за да може ваксините за следващата пандемия да се разработят по-бързо и да достигнат до повече хора. "Следващият път трябва да се опитаме да го направим не за две години, а за шест месеца", каза Гейтс имайки предвид темповете на ваксинация.

Според него иРНК технологията трябва да се стандартизира и да се превърне в основа за борбата със следващите пандемии. Гейтс заяви още, че вече е "твърде късно" да се постигне целта на Световната здравна организация да ваксинира 70% от населението на Земята до средата на 2022 г.

Според милиардера тежестта на COVID-19 намалява, но това се е случило основно заради масово преболедуване, защото ваксините не са успели да стигнат бързо до всички. "До края на 2022 година трябва напълно да се върнем към нормалното", смята той.