0

А мериканският държавен секретар Антъни Блинкън ще посети Берлин, където ще се срещне с външните министри на Германия, Франция и Великобритания, както и с канцлера Олаф Шолц. Тема на разговорите ще е напрежението в Украйна. Предстои среща на Блинкън и с руския му колега Сергей Лавров утре в Женева.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще посети Берлин, където ще се срещне с външните министри на Германия, Франция и Великобритания, както и с канцлера Олаф Шолц. Тема на разговорите ще е напрежението в Украйна. Предстои среща на Блинкън и с руския му колега Сергей Лавров утре в Женева.

Блинкън пристига в Берлин от Украйна, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и му обеща пълната подкрепа на САЩ в случай на нова агресия от страна на Русия.

В Берлин се очакват и външните министри на Франция и Великобритания. Блинкън ще разговаря с тях и германската си колежка Аналена Бербок, като четиримата ще обсъдят евентуални санкции срещу Русия, най-вече икономически.

В петък Блинкън заминава за Женева за среща с външния министър на Русия Сергей Лавров. Той ще го запознае с позицията на САЩ, Германия, Великобритания и Франция по проблема с Украйна и ще настоява за даване на ясни гаранции от страна на Русия. В Берлин Антъни Блинкън ще държи и реч.