0

А мериканският държавен секретар Антъни Блинкън коментира след срещата си с руския външен министър Сергей Лавров, че и двете страни са привърженици на дипломацията.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън коментира след срещата си с руския външен министър Сергей Лавров, че и двете страни са привърженици на дипломацията.

Свамата се видяха в Женева и обявиха, че ще се придържат към диалога. Той окачестви преговорите като откровенни и по същество.Двамата разговаряха час и половина.

САЩ и съюзниците им са готови да работят над разрешаването на загрижеността на Русия в сферата на сигурността, каза Блинкън и допълни, че е споделил с Лавров редица идеи относно сигурността, като САЩ настояват на взаимност. Русия е изправена пред избор – преговори или конфликт, САЩ са готови за двата варианта. Ако Русия иска да убеди света, че няма агресивни планове, струва си като за начало да оттегли войските си от границата с Украйна.


Блинкън заяви, че ще инфомира и ще проведе консултации с президента на САЩ Джо Байдън, конгреса и съюзниците и потвърди, че САЩ ще предоставят писмените си отговори на исканията на Русия другата седмица.
Блинкън повтори, че САЩ няма да отстъпят от фундаменталните си принципи, включително политиката на отворени врати на НАТО, но подчерта, че САЩ и Русия могат да работят над разрешаването на загрижеността на двете страни в редица сфери, включително контрола над въоръженията.
След срещата Лавров заяви, че отново е чул аргументи относно свободата в избора на съюзници и допълни, че срещата днес е била междинна. Блинкън е обещал другата седмица да предостави писмен отговор на предложенията по сигурността. Относно заплахите за Украйна Лавров заяви, че е голям въпрос кой кого заплашва и в какво могат да прераснат тези заплахи и повтори, че Русия няма намерение да напада Украйна. Според руския външен министър САЩ се опитват да концентрират всичко върху Украйна, но му се е сторило, че в края на срещата е постигнато разбиране, че целта е да се концентрират усилията върху същността на предложенията на Русия. Темата относно разполагането на руски оръжия в Куба и Венецуела не е засягана. След като Москва получи отговорите на САЩ по въпросите на сигурността, ще има нов контакт на ниво външни министри. Лавров смята, че отговорът на САЩ трябва да бъде обявен публично и той щял да помоли за това Блинкън. Той също така е призовал американския държавен секретар да окаже влияние на Киев да започне да спазва Минските споразумения. Тъжно е когато възрастни хора се мерят кой е по-голям, а не мислят как да направят света по-сигурен, каза още Лавров.