0

Б ившият президент на страната Нурсултан Назарбаев е напуснал страната заедно с дъщерите си и семействата им, твърдят казахстанските медии.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обяви, че конституционният ред е възстановен "в по-голямата си част" във всички региони на страната след шестия ден от протестите. "Местните власти контролират ситуацията. Но терористите продължават да използват оръжия и да нанасят щети на имуществото на гражданите. Затова антитерористичните действия трябва да продължат до пълното ликвидиране на бунтовниците", заяви Токаев.
Министерството на вътрешните работи на Казахстан съобщи, че е поело контрола над всички сгради на градската и районната администрация и полицейските управления.


Пътническият и товарният железопътен транспорт в страната е напълно възстановен.

Според руското министерство на отбраната руските миротворци, заедно с казахстанските сили , са взели летището в Алмати под пълен контрол.
Министерството на вътрешните работи съобщи, че са били убити 26 "престъпници", участвали в протестите в Казахстан. "Задържани са общо над три хиляди престъпници, 26 са ликвидирани, а други 18 въоръжени терористи са ранени", заявиха от вътрешното министерство. Държавната телевизия Khabar 24 съобщи, че в цялата страна са задържани 3706 души. Министерството на вътрешните работи съобщи, че 18 служители на реда са загинали, а 748 полицаи и служители на Националната гвардия са били ранени.

В същото време избягалият във Франция казахстански банкер Мухтар Аблязов, който понастоящем се намира в Париж, заяви пред Ройтерс, че е лидер на опозицията и на протестите в републиката.

Той заяви, че всеки ден обсъжда план за действие с протестиращите в Алмати. Аблязов заяви, че е готов да се върне в Казахстан, когато протестът достигне "нужния мащаб", и да оглави временно правителство. Той допълва, че не е получавал никакви пари от Запада.