0

Б ританският премиер Борис Джонсън беше разпитан от висшата държавна служителка Сю Грей, която разследва твърденията, че е нарушил локдауна, съобщи в."Дейли Телеграф".

Джонсън сподели това, което знае с Грей преди публикуването на доклада от разследването тази седмица, допълва "Дейли Телеграф".

Премиерът си навлече гнева на британците заради това, че не е спазил антиковидните правила, присъствайки на парти в официалната си резиденция по време на локдауна във Великобритания.

Председателят на управляващата Консервативна партия Оливър Даундън подкрепи Джонсън, но го призова да вземе мерки срещу културата, довела до партита в неговата канцелария по време на локдаун.

"Трябва да установим фактите, след което министър-председателят да отговори ефективно и да се заеме с културата на "Даунинг стрийт" 10, довела до тези нарушения на противоепидемичните мерки, каза Даундън пред телевизия Скай нюз.

В. "Сънди таймс" писа, че Джонсън се готви да обяви редица мерки, като забрана на алкохола в своята канцелария, както и да уволни няколко свои сътрудници.

Друго британско издание - "Дейли Телеграф", пък публикува на първа страница снимка, на която съпругата на премиера Кари Джонсън прегръща своя приятелка на празненство през септември 2020 г. - явно нарушение на тогавашните противоепидемични мерки.

Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър обвини Джонсън, че е нарушил закона и е излъгал за това. "Мисля, че (премиерът) наруши закона. . . Мисля, че след това той излъга за това какво се е случило", коментира пред Би Би Си лидерът на основната опозиционна сила във Великобритания.

В петък в. "Мирър" обяви, че персоналът на резиденцията на Джонсън си е организирал по време на локдауните събирания, наричани "петъци за вино". Самият министър-председател редовно е ставал свидетел на сбирките и е насърчавал служителите "да изпускат парата".

Новите разкрития дойдоха на фона на воденото разследване за поредица неуместни партита на "Даунинг стрийт" 10, за които министър-председателят се извини. Според социологическо проучване опозиционната Лейбъристка партия води с 10 процента пред управляващите консерватори - най-голямата й преднина в анкета от 2013 година.

Междувременно британските власти обмислят планове, според които хората няма да са законово задължени да се самоизолират, ако се заразят с COVID-19. Борис Джонсън иска окончателно да отмени извънредните антиковидни закони на фона на спадащ брой новозаразени в страната. Официалните указания ще останат в сила, но няма да се налагат глоби и наказания, ако не бъдат спазвани.

Тези планове ще бъдат обсъдени през идните седмици, а обявяването на промените се очаква да стане през пролетта.

Миналата седмица здравният министър Саджид Джавид каза, че свързаната с ковид самоизолация, ще бъде намалена в Англия от седем на пет дни при два отрицателни теста за COVID -19.