0

С лужбата за сигурност на Дания предупреди за нарастване на шпионажа на чуждестранни държави на нейна територия, месец след като началникът на военното разузнаване беше арестуван и обвинен в изтичане на поверителни документи, информира "Франс прес".

Службата за сигурност на Дания предупреди за нарастване на шпионажа на чуждестранни държави на нейна територия, месец след като началникът на военното разузнаване беше арестуван и обвинен в изтичане на поверителни документи, информира "Франс прес".

Заплахите към скандинавската страна идват главно от Русия, Китай и Иран, посочи датската служба за сигурност и разузнаване PET в нов доклад.

"Редица чуждестранни държави активно извършват разузнавателни дейности срещу Дания и заплахата от шпионаж се е увеличила през последните години", се отбелязва в изявление на PET, придружаващо доклада.

"Дейностите включват шпионаж, операции за влияние, тормоз, опити за нелегално набавяне на продукти, технологии и знания и, в изключителни случаи, откровени опити за убийство", добавят от спецслужбата.

Заплахата от дейността на чуждестранно държавно разузнаване "е от значение и за Фарьорските острови и Гренландия", допълват от PET, а именно заради нарастващата международна конкуренция за достъп до Арктика.

Ръководителят на контраразузнаването в PET Андерс Хенриксен коментира пред вестник Politiken, че Китай, по-специално, "полага големи усилия, за да получи достъп до авангардни технологии и знания".

Университетският обмен е особено уязвим, посочи той.

"Някои видове изследвания, дори когато са на много ранен етап, могат да се използват за военни цели и да създават проблеми", коментира Хенриксен.

През лятото на 2021 г. Politiken разкри, че най-малко 30 изследователи в Дания са били наети чрез китайска програма, наречена "1000 таланти".

Новият доклад идва в труден момент за датските специални служби.

Според разследване, публикувано миналата година от обществената телевизия DR, САЩ са използвали датски подводни кабели поне до 2014 г., за да подслушват разговори между висши фигури в Германия, Франция, Швеция и Норвегия, включително тогавашния германски канцлер Ангела Меркел.

След това началникът на военното разузнаване в PET Ларс Финдсен беше арестуван през декември 2021 г., обвинен в изтичане на "високо поверителна" информация в медиите. Той остава в ареста.

Финдсен и двама други високопоставени служители на военното разузнаване вече бяха отстранени от длъжност през 2020 г. на фона на подозрения, че службата му извършва незаконно подслушване.

Одит установи, че военното разузнаване "скри съществена и важна информация" и предостави "фалшива информация на властите", когато е било запитано за операциите по подслушване между 2014 и 2020 г.