0

Д ания ще плати на Косово за настаняването на 300 затворници там. Мярката е насочена към чужденци, които трябва да бъдат експулсирани от Дания, след като излежат присъдите си.

Правителството на Дания обяви реформа в системата на затворите за 4 млрд. датски крони (около 538 млн. евро).

Дания се бори с пренаселеността на затворите, като от 2015 г. насам броят на затворниците е нараснал с 19%. В момента в страната с население от 5,8 млн. души има над 4000 затворници. В същото време броят на надзирателите намалява и се очаква до 2025 г. да има недостиг от 1000 служители в това направление.

В сряда датското правителство съобщи още, че изгражда нов затвор с висока степен на сигурност за закоравели престъпници. Реформите предвиждат и по-тежки последствия за затворниците с лошо поведение, които нападат или заплашват персонала на затвора или други затворници.

Към момента повечето затворници в Дания излежават присъдите си в т.нар. открити затвори. В тях се настаняват лица, осъдени на пет или по-малко години, и им се позволява да носят собствени дрехи и сами да си приготвят храна. Много от затворите нямат класически периметър за сигурност, състоящ се от огради и кули. Затворниците също така получават чести посещения и могат да поискат временен отпуск.