0

В Испания влезе в сила закон, който признава домашните любимци в страната за живи и разумни същества, а не само за вещи, притежавани от хората.
В бракоразводното производство съдията вече ще трябва да взимат предвид интересите на домашните любимци и да се определя с кого от собствениците животните ще се чувстват по-добре. "Животните са част от семейството и когато една двойка реши да се раздели, съдбата на животното трябва да се разглежда също толкова сериозно, колкото и съдбата на другите членове", казват местни адвокати. Тази практика би помогнала да се намали броят на изоставените животни или на домашните любимци, които са малтретирани, допълват те. Юристите смятат, че партньорът, който е доказал своята финансова стабилност или на когото е предоставено попечителството над деца, има по-голям шанс да получи и попечителство над домашния любимец или любимци, ако са повече.
Отбелязва се, че съдът в Мадрид вече се е произнасял по въпроса през октомври 2021 г. По това време съдията разглеждал спор между неженена двойка и постановява, че мъжът и жената носят еднаква отговорност за домашния любимец и трябва да се редуват в грижите за него.