0

С амопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна обяви извънредно положение, съобщава TeleTrader.

Самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна обяви извънредно положение, съобщава TeleTrader.

Мярката идва на фона на ескалацията на насилието в региона на Донбас.

По данни на Министерството на извънредните ситуации на ДНР над 21 000 души и 50 съоръжения, сред които и болници, са останали без достъп до вода.

Междувременно ръководителят на ДНР Денис Пушилин заяви, че украинските правителствени сили са нанесли над 1700 удара с минохвъргачки и снаряди по жилищни райони. Той призова гражданите от мъжки пол да се явят на служба, след като в събота ДНР обяви всеобща мобилизация, забранявайки мъжете на възраст от 18 до 55 години да напускат територията на самопровъзгласилата се за република.

През последните няколко дни самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, от една страна, и украинското правителство - от друга, се обвиняваха взаимно във военни действия, които нарушават споразуменията за прекратяване на огъня между тях.

Вчера стана ясно, че са били извършени близо 2000 нарушения на режима на спиране на огъня в Източна Украйна за денонощие.