В торият и изключително интензивен амтосферен фронт "Елпида" е в процес на развитие, предаде гръцката агенция АНА-МПА. Лошите атмосферни условия обхванаха страната в събота.

Вторият и изключително интензивен амтосферен фронт "Елпида" е в процес на развитие, предаде гръцката агенция АНА-МПА. Лошите атмосферни условия обхванаха страната в събота.

Според Националната метеорологчна служба (ЕМИ) основните характеристики на втората вълна ще бъдат много ниските температури, силният снеговалеж дори и в равнинните райони в Северна и Източна Гърция, както и на егейските острови. В района се очакват и северни ветрове от 8 и 9 бала.

Извънредните атмосферни условия ще се наблюдават в Гърция днес и утре, като сняг се очаква дори и в равнините, включително в района на Атика.

Превантивно училищата ще останат затворени днес и утре в област Атика. Държавата съветва гражданите да избягват неналожителни излизания.

Компанията за жп превози СТАСИ съобщи в понеделник, че заради сняг по релсите няма да се движи метрото до международното летище в Атина. Мотрисите ще спират на станцията Дукисис Плакентиас.
Съобщено беше и за проблеми по метролиния 1 на електрическата железница, където мотрисите се движат от Пирея до станция Ирини. Работи се и по отстраняване на сняг от линията между станциите Ирини и Кифисия.

Трамвайната мрежа, която временно беше блокирана заради опасността от подхлъзване на спирка Вулиагмени, по-късно е възстановила работа и трамваите спират на спирка Синтагма, съобщават от СТАСИ.

Превозвачът ТРАИНОСЕ също съобщава за прекъсване на жп услугите заради снега от летището в Атина до Ано Лиосия, както и по трасето Атина Халкида.

Градски автобуси и тролеи са спрени от движение заради силния снеговалеж, съобщи компанията за обществен транспорт в Атина (ОАСА). По няколко линии е имало проблеми и превозните средства са били принудени да спрат да се движат днес сутринта.

Гръцкият парламент спря работа заради лошите метеорологични условия в района на Атика. Решение относно възможно удължаване на мярката се очаква да се вземе този следобед, когато има среща на администрацията.

Служителите на публичния сектор са били изпратени вкъщи след указание на министерството на вътрешните работи. Указанието изключва служителите, чиято дейност директно е свързана с решаване на проблеми, предизвикани от лошото време.

"Метеорологична обстановка в Гърция е тежка. Очаква се ситуацията в област Атика да се влоши в следобедните часове, като атмосферните условия ще бъдат същите и утре", заяви говорителят на правителството Янис Иконому на пресконференция днес.

"Държавната система е на разположение да си сътрудничи с местната власт където е необходимо, за да се решат проблемите, причинени от лошото време", заяви той.

Иконому подчерта, че са създадени координационни центрове в районите, застрашени от лошото време, с участието на противопожарната служба, полицията, въоржените сили, местните власти.