0

Е вропейският съюз се ангажира днес да похарчи 1 млрд. евро от бюджета си за идните пет години за защита на горите по света, включително 250 млн.евро за страните в басейна на река Конго, Централна Африка, предаде Ройтерс.

Европейският съюз се ангажира днес да похарчи 1 млрд. евро от бюджета си за идните пет години за защита на горите по света, включително 250 млн.евро за страните в басейна на река Конго, Централна Африка, предаде Ройтерс.

"Трябва по-добре да се вслушваме в коренните общности, в производителите, в потребителите и търговците . . .да се слушаме един в друг, да работим заедно, за да спрем обезлесяването", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на конференцията на ООН за климата (COP6) в Глазгоу.

Вноската на ЕС е част от по-широк финансов пакет от 12 млрд. долара за защита, възстановяване и устойчиво управление на горите. Сред другите донори са Великобритания, САЩ, Норвегия и Япония.

Германия пък ще предостави 700 млн. евро, за да помогне на Република Южна Африка постепенно да се откаже от въглищата, посочи германската делегация на конференцията.

Целта е заедно със Световната банка и частни инвеститори да бъдат набрани 8,5 млрд. долара за насърчаване на развитието на възобновяеми енергийни източници в страната. Средствата ще бъдат използвани и за разширяване и модернизиране на електрическите мрежи и подпомагане на миньорите в прехода.