0

Е вропейската комисия (ЕК) няма да препоръча задължително ваксиниране срещу COVID-19. Това заяви говорител на комисията в отговор на въпроси, свързани с изявления на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Комисията няма пълномощия по въпросите на здравеопазването и те се решават от държавите в ЕС, посочи говорителят. Той обясни, че Фон дер Лайен е изразила личното си мнение, когато е казала, че държавите от ЕС трябва да обмислят дали да не направят ваксините задължителни. Според нея е подходящо въпросът да бъде обсъден, но ЕК няма да прави препоръка за въвеждане на задължителни ваксини, посочи говорителят. Той отбеляза, че все още 150 милиона граждани на ЕС не са ваксинирани и повечето от тях отговорят на условията за имунизация.

Припомняме, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази тревожност от новия вариант на коронавирус - Омикрон, който стана причина за затваряне на граници.  Председателят на ЕК също така отбеляза, че Европейският съюз трябва да обсъди и обмисли въвеждането на задължителна ваксинация срещу Covid-19 за своите граждани.
Досега в рамките на ЕС Австрия наложи задължителна национална ваксинация от 1 февруари 2022г., докато Гърция нареди задължителна ваксинация на всички свои граждани на възраст над 60 години.



Според Комисията 27-те членки на ЕС трябва да засилят кампаниите за ваксиниране, като на този етап около 66% от общото население на съюза е имунизирано. Същевременно ваксините за деца между 5 и 11 години ще могат да бъдат достъпни от 13 декември. Фон дер Лайен каза също така, че тъй като компаниите BioNTech/Pfizer и Moderna са готови да доставят още 360 милиона дози до края на март 2022 г., има бустерни дози, достъпни за всички, които са получили първоначалните си ваксинации.