0

Ф ранция е изправена пред една от най-големите стачки в сферата на образованието от десетилетия насам. Oчаква се в четвъртък около 75% от учителите да излязат на протест срещу противоепидемичната стратегия на правителството за сектора. Близо половината от началните училища в страната вероятно ще останат затворени, съобщава "Гардиън".

Франция е изправена пред една от най-големите стачки в сферата на образованието от десетилетия насам. Oчаква се в четвъртък около 75% от учителите да излязат на протест срещу противоепидемичната стратегия на правителството за сектора. Близо половината от началните училища в страната вероятно ще останат затворени, съобщава "Гардиън".

Тази седмица президентът Еманюел Макрон потвърди становището на правителството, че един от най-големите успехи на Франция по време на пандемията е, че е запазила училищата отворени повече от всяка друга страна в света.

Но рязкото увеличаване на броя на заразените с Covid-19, предизвикано от варианта Омикрон, доведе до сериозни сътресения в училищата, след като те отново отвориха врати в началото на януари - около 10 000 класа бяха затворени поради заразяване на ученици и персонал.

Родителите и децата чакат на дълги опашки пред аптеките за тестове, за да спазят изискванията за класовете, в които има положителен случай. От началото на януари правилата за тестване на децата се промениха няколко пъти. Тази седмица министър-председателят на Франция Жан Кастекс най-накрая обяви, че вече ще може тестването да се извършва у дома.

Учениците над 6-годишна възраст са задължени да носят маски във френските училища.
Учителските профсъюзи заявиха, че правителството е провалило децата чрез хаотичен подход, който не осигурява адекватна защита срещу заразата както за персонала, така и за учениците. Те подчертават още, че не се осигуряват заместници на заболелите учители и училищата са оставени да действат като центрове за тестване и проследяване.

"Учениците не могат да учат правилно, тъй като посещаемостта варира в широки граници, а е невъзможно да се въведе хибрид от вътрешно и дистанционно обучение", подчертават от профсъюзите.

Те настояват също така правителството да осигури повече защитни маски за лице, както и специални уреди, които да отчитат дали вентилацията в стаите е достатъчно добра.

Най-голямата родителска група във Франция - FCPE - подкрепи стачката, като насърчи родителите да оставят децата си вкъщи в четвъртък.