Е вропейските страни вече са изтеглили над 70% от природния газ, нагнетен през летния сезон в подземните газохранилища в региона, като запасите от синьо гориво са достигнали исторически ниски нива от под 30%. Това съобщава руският газов гигант "Газпром", цитиран от агенция "Прайм".

Европейските страни вече са изтеглили над 70% от природния газ, нагнетен през летния сезон в подземните газохранилища в региона, като запасите от синьо гориво са достигнали исторически ниски нива от под 30%. Това съобщава руският газов гигант "Газпром", цитиран от агенция "Прайм".

По данни на Gas Infrastructure Europe към 22 януари обемът на активния газ в европейските подземни хранилища е с 26% (с 14,9 милиарда кубически метра) по-малко спрямо миналогодишното ниво по същото време. Това означава, че повече от 70% от обема газ, нагнетен през летния сезон, вече е изразходен.

От "Газпром" посочват, че към 22 януари изтегленият газ е достигнал 71,8%, или 34,3 милиарда кубически метра. Запасите вече са с 1,85 милиарда кубически метра по-малко от минималния показател за тази дата, откакто се правят измервания.