0

З аседанието на парламента в Скопие започна днес с единствена точка от дневния ред избор на ново правителство на Република Северна Македония, съобщи МИА специално за БТА.

Заседанието на парламента в Скопие започна днес с единствена точка от дневния ред избор на ново правителство на Република Северна Македония, съобщи МИА специално за БТА.

Мандатоносителят Димитър Ковачевски представи пред народните представители програмата на новото правителство, което ще има 21 членове. СДСМ и коалицията около него ще имат 12, Демократичният съюз за интеграция - шест, а Алтернатива - трима министри.
Новият кабинет ще има един член повече от предишния - министър без портфейл за диаспората, пост, който получи Алтернатива.


От правителството си тръгват осем досегашни членове, включително премиерът Зоран Заев. Никола Димитров вече няма да бъде вицепремиер по европейските въпроси, Радмила Шекеринска си тръгва от министерството на отбраната.
Членове на правителството няма да бъдат също министърът на здравеопазването Венко Филипче, на образованието и науката Мила Царовска, на труда и социалната политика Ягода Шахпаска и министърът на културата Ирена Стефоска.
Местата им ще бъдат заети от досегашния министър на правосъдието Боян Маричич /СДСМ/, който става вицепремиер по европейските въпроси, Славянка Петровска /СДСМ/ - министър на отбраната, Беким Сали от Алтернатива - на здравеопазването, досегашният министър на информационното общество и администрацията Йетон Шакири /ДСИ/ ще заеме поста на министър на образованието и науката, Йована Тренчевска /СДСМ/ ще ръководи министерството на труда и социалните въпроси, а Бисера Костадиновска-Стойчевска /СДСМ/ взима ресора култура.
Адмирим Алити от Алтернатива е предложен за министър на информационното общество и администрацията, а Джемаил Чупи от същата партия е предложен за министър без портфейл, отговарящ за диаспората.
В новото правителство на Димитър Ковачевски остава вицепремиерът по икономическите въпроси Фатмир Битичи /СДСМ/, а ново име е Славица Гърковска /СДСМ/, която трябва да бъде вицепремиер за борбата с корупцията и престъпността.
Ресора правосъдие трябва да ръководи университетският професор Никола Тупанчевски (СДСМ). В министерството на вътрешните работи остава досегашният министър Оливер Спасовски (СДСМ).
Постовете си запазват и министрите на външните работи, на транспорта и съобщенията, на финансите и на икономиката Буяр Османи (ДСИ), Благой Бочварски (СДСМ), Фатмир Бесими (ДСИ) и Крешник Бектеши (ДСИ). В министерството на местното самоуправление остава и за в бъдеще Горан Милевски (ЛДП, в коалиция със СДСМ), няма промени и в министерството на околната среда и пространственото планиране, където остава досегашният министър Насер Нуредини.
Министерството на политическата система и в бъдеще ще ръководи Артан Груби (ДСИ). В министерството на земеделието, горите и водното стопанство се връща Купчо Николовски (СДСМ).
Дебатите в Собранието за избор на ново правителство ще продължат най-много два дни, а гласуването на кабинета ще се състои най-късно до 24 часа на втория ден или в този случай в неделя до полунощ. Правителството е избрано, ако за него гласуват мнозинството от общия брой депутати в Собранието.