0

Р умънски престъпници са откраднали гориво на стойност 2 милиона долара от военната база "Михаил Когалничану" в окръг Констанца, съобщиха прокурорите от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ), която е започнала разследване след жалба на американското правителство, съобщава телевизия Диджи24.

Вчера сутринта заподозрените са били отведени за разпит след широкомащабна полицейска акция.

Проведени са обиски в шест жилища в рамките на разследването срещу организирана престъпна група, специализирана в кражби и шофиране на превозно средство без правоспособност.

Следователите са установили, че от 2017 г. няколко лица в Румъния са сформирали организирана престъпна група, която в продължение на четири години извършвала кражби на дизелово гориво, принадлежащо на правителството на САЩ, от военната база "Михаил Когълничану" и от зони, предназначени за извършване на военни учения, в окръг Констанца.

Членовете на групата имали строго определени роли в престъпленията, посочва ДРПОПТ. Размерът на щетите, причинени на пострадалата страна - в случая федералното правителство на САЩ - се оценява на около 2 милиона долара, уточнява цитираният източник.