0

О т следващата седмица в Гърция започва раздаване на антивирусни таблетки за COVID-19 на високорискови граждани над 18-годишна възраст с доставка по домовете, заяви заместник-министърът на здравеопазването Мина Гага, като отбеляза, че те няма да се дават на бременни жени.

От следващата седмица в Гърция започва раздаване на антивирусни таблетки за COVID-19 на високорискови граждани над 18-годишна възраст с доставка по домовете, заяви заместник-министърът на здравеопазването Мина Гага, като отбеляза, че те няма да се дават на бременни жени.

Таблетките с "Молнупиравир" ще се прилагат на пациенти с положителен бърз или PCR тест, съобщи "Катимерини".

Тя каза, че лекуващият лекар ще подава заявление и комисията за прилагане на лекарството ще отговаря в рамките на 24 часа. След това Националната организация за предоставяне на здравни грижи (EOPYY) ще изпрати SMS до лекаря и пациента. Пациентите трябва да дадат съгласието си за лекарството на специална платформа.

В момента в националната здравна система на страната са заети 57% от редовните болнични легла, а 75% от леглата са заети в интензивните отделения. Приетите в болница пациенти са намалели с 12%, а 8 от 10 пациенти вече са заразени с варианта Омикрон.