0

И мето Ковид на санскрит означава "учен или образован човек" - то се споменава дори във ведическата литература и в индуистките молитви. Но от март 2020 г. никой не се интересува от това, тъй като при споменаването на въпросното име всеки има предвид друг Ковид. Като цяло, на третата година от пандемията можем спокойно да кажем: на хората с името Ковид очевидно им е писнало и са се уморили от шегите по техен адрес. Някои от тях дори са се обединили в социалните мрежи, за да разкажат за проблема си.

Ковид Капур от Бангалор, Индия, например, се оплаква от ситуацията и нарича случващото се "абсолютна лудост". Капур редовно разказва в Twitter за премеждията си, като посочва, че за разлика от мнозина е "ковид позитивен от 1990 г." (годината, в която е роден). Само че Гугъл продължава да предлага да поправи изписването на името му - той е Kovid, а не Covid. Приятелите му поръчват торта за 30-ия му рожден ден с надпис "Честит рожден ден, #Kovid-30". Сладкарите не разбрали посланието, затова, разбира се, изписали погрешно и името.

"Животът поднесе на мен и на всички нас кисел лимон", пише Капур. "Реших да приема всичко това с чувство за хумор и да направя лимонада от него. Най-смешното и най-тъжното е, че в бъдеще ще има още много шеги, и изглежда, че това ще е до края на живота ми."

28-годишна жена на име Ковид Джаин от Индор, Индия, казва, че през първата година се е забавлявала заради цялата шумотевица. Приятелите на Джаин, която се е омъжила през декември същата година, се забавлявали, че "Ковид се жени по време на ковид". Сега тя предпочита да не споменава името си публично, като използва фамилията на съпруга си, инициалите "KJ" или името Коко, за да избегне нежелани подигравки. Веднъж, след като пожелава на някого щастлива Нова година, Джаин получава отговор, че човекът не желае да получи поздрав от нея.

Когато през февруари 2020 г. СЗО даде официално име на новата коронавирусна инфекция, експертите се опитаха да изберат дума, която да не се отнася до географско положение, животно, човек или група хора и да се произнася лесно. Но това не е първият случай, в който думи, навлезли в световната лексика заради пандемията, се свързват с нещо друго. Например производителят на бира Corona и авиокомпанията "Делта Еърлайнс" бяха засегнати по същата причина.