0

Р акета, изстреляна от частната американска компания "СпейсЕкс" на милиардера Илон Мъск, е на път да се блъсне в Луната и да се взриви, предаде Би Би Си.

Очаква се това да стане на 4 март, като тя ще се удари в далечната страна на Луната, близо до екватора.

Ракетният ускорител "Фалкон 9" бе изстрелян през 2015 г., но след приключване на мисията му нямаше достатъчно гориво, за да се върне на Земята и затова остана в Космоса. Астрономът Джонатан Макдауъл заяви пред Би Би Си, че сега ще се осъществи първият известен досега сблъсък на неконтролирана ракета с Луната. Той увери, че ефектът от удара ще е минимален.

Ракетата бе изоставена във висока околоземна орбита преди седем години, след като успешно изведе метеорологичен спътник, който се отправи на далечно пътуване. Оттогава тя бе привличана от различни гравитационни сили ту към Земята, ту към Луната или Слънцето, и маршрутът й бе доста хаотичен, каза проф. Макдауъл от Центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън" в САЩ. “Тя е мъртва – просто следва законите на гравитацията“, добави той.

Втората степен на „Фалкон 9“ се е присъединила към милиони други парчета „космически боклук“ - уреди, захвърлени в Космоса, след като са завършили мисията си, без достатъчно енергия да се върнат на Земята. "През изминалите десетилетия имаше вероятно 50 големи обекта, на които напълно сме губили дирите. Това може да се е случвало вече много пъти, без ние да забележим. Ако ракетата сега се блъсне в Луната, това ще е първият потвърден случай", каза той.

Гибелта на „Фалкон 9“ бе прогнозирана от Ерик Бъргър от космическия сайт „Арс Техника“ и от анализатора на данни Бил Грей в неговия блог. Сблъсъкът трябва да стане на 4 март, като ракетата ще експлодира при контакта. „Това преди всичко е четиритонен празен метален резервоар, с ракетен двигател в края. И ако може да си представите да хвърлите това срещу скала със скорост 5000 мили (8000 км) в час, това няма да бъде приятна картина“, заяви проф. Макдауъл. Това ще създаде малък изкуствен кратер на лунната повърхност.

Бил Грей, който използва софтуер за проследяване на космически обекти, намиращи се близо до Земята, изчисли, че ракетата е минала край нас на 5 януари. Той каза, че тя най-вероятно ще се блъсне в далечната страна на Луната на 4 март.

През 2009 г. проф. Макдауъл и други астрономи извършиха експеримент, при който ракета с подобен размер се вряза в Луната. Тогава сензори събраха данни за сблъсъка, за да може да проучат кратера. Това означава, че учените едва ли ще научат нещо ново от този удар, обясни проф. Макдауъл. Той обаче допълни, че макар сега да няма последствия от космическите отломки, които са оставени да се реят и евентуално да се блъснат някъде, в бъдеще може и да има. „Ако в бъдеще има градове и бази на Луната, ще искаме да знаем какво става там горе. Много по-лесно е да организираме това сега, когато няма много трафик в Космоса, отколкото да изчакаме, докато стане проблем“.