0

В ъв вторник Индия тества подобрена корабна версия на свръхзвуковата крилата ракета BrahMos, предназначена за военноморските сили на страната. Това съобщи Индийската организация за изследвания и развитие на отбраната (DRDO) в „Туитър“, предава ТАСС

„Подобрена противокорабна версия на свръхзвуковата крилата ракета BrahMos беше изстреляна днес от разрушителя Visakhapatnam (Висахапатнам). Ракетата порази целта си точно“, казаха от министерството. Изпитанията са проведени на западния бряг на Индия.

В началото на декември Индия успешно тества самолетна версия на BrahMos, която беше изстреляна от изтребител Су-30МКИ на полигона Чандипур в източния щат Одиша. Свръхзвуковата крилата ракета е произведена от руско-индийското съвместно предприятие BrahMos Aerospace. Разработена е от руската НПО Машиностроения и ДРДО. Първото изпитание на ракетата беше през 2001 г. Различни версии са на въоръжение и в трите типа на индийските въоръжени сили: ВВС, ВМС и Сухопътни сили.

Най-новият ракетен ескадрен миноносец Висахапатнам беше предаден на ВМС на Индия през ноември миналата година. Корабът е въоръжен с 16 противокорабни свръхзвукови крилати ракети BrahMos.

Както индийският министър на отбраната Раджнат Сингх заяви по-рано, ракетата BrahMos, кръстена на индийските и руските реки Брахмапутра и Москва, е символ на стратегическото партньорство между Русия и Индия. Сингх подчерта, че ракетите BrahMos „подобриха способността на индийските военни да отблъскват заплахите и издигнаха военния статус на страната до международно ниво“.