0

У краински съд отложи за утре своето заседание, на което ще се произнесе по искането на прокуратурата да бъде задържан бившият президент Петро Порошенко, предадоха световните агенции.

Украински съд отложи за утре своето заседание, на което ще се произнесе по искането на прокуратурата да бъде задържан бившият президент Петро Порошенко, предадоха световните агенции.

Прокуратурата иска да му бъде наложена мярка "задържане под стража" с възможност той да бъде пуснат под гаранция в размер на 1 милиарда гривни (около 30 милиона евро).
Милиардерът се завърна вчера в Украйна от съседна Полша, за да се яви в Печерския районен съд в столицата Киев по обвинения в държавна измяна.


Според държавното обвинение Порошенко, който е собственик на сладкарската империя "Рошен" и един от най-богатите бизнесмени в страната, е замесен в продажбата на големи количества въглища, като спечелените пари са били използвани за финансово подпомагане на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна през периода 2014-2015 г. Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 15 години затвор.
Бившият украински президент твърди, че е невинен, и обвинява наследника си на поста - сегашния държавен глава Володимир Зеленски - че се опитва да го дискредитира политически, за да отвлече общественото внимание от многобройните проблеми като икономическата нестабилност и високата смъртност заради коронавируса.
"Не сме спечелили войната, дори не и една битка, но запазихме нашите позиции", обобщи 56-годишният Порошенко на излизане от съда пред стотици свои привърженици, събрали се, въпреки че температурата бе около нулата.
Милиардерът бе президент на Украйна един мандат от 2014 до 2019 г., преди да бъде победен на избори от комедийния актьор Зеленски, новак в политиката. Порошенко изглежда решен да вземе реванш от своя по-млад опонент, който другата седмица навършва 44 години, и разчита на подкрепата на националистическите среди