0

С амо ден след появата на коронавируса в Северна Корея Пхенян обяви и първи смъртен случай от болестта.

Корейската централна телеграфна агенция съобщи за над 180 хил. заразени, за които се съобщават симптоми на треска. Тежка е ситуацията в Пхенян, където бяха въведени строги мерки срещу разпространението на заразата.

На фона случващото се южнокорейският президент Юн Сук-йол предложи да изпрати ваксини срещу коронавирус на Северна Корея, заяви негов говорител, цитиран от агенция Йонхап.

„Президентът Юн планира да предостави на народа на Северна Корея ваксини и други медицински материали“, заяви президентският говорител. „Твърди се, че в последно време предполагаемите случаи в Северна Корея се увеличават експлозивно“, каза той и изтъкна, че предстои детайлите по предложението да бъдат обсъдени с Пхенян.

Северна Корея днес разпространи второ съобщение за огнището на заразата и заяви, че шест души са починали след „експлозивно“ разпространение на треска през последния месец, която е засегнала 350 000 души. Според севернокорейската информационна агенция КЦТА има потвърждение, че един от починалите е бил заразен с варианта Омикрон на коронавируса.

Вчера при посещение в спешния държавен център за превенция на заболяванията севернокорейският лидер Ким Чен-ун отправи критики към установената система за предотвратяване на епидемиите и каза, че тя се е оказала уязвима, съобщи КЦТА.

Представител на президента Юн Сук-йол заяви пред журналисти, че се очаква отговор от страна на Северна Корея и че решението за изпращане на помощ не е било предварително обсъждано със САЩ.