0

Б ританският премиер Борис Джонсън провежда телефонни разговори с украинския президент Вoloдимир Зеленски всеки път, когато в кралството избухне силен вътрешнополитически скандал. Това отбеляза в. „Guardian.

“Обажданията на британския премиер към Киев, по време на които той редовно обещава на Зеленски да увеличат военната и финансова помощ, се превърнаха в „най-скъпата терапевтична сесия в историята“, коментира авторът.

Изданието обръща внимание на факта, че в края на миналата седмица Джонсън е трябвало да проведе важна среща с редица депутати от управляващата Консервативна партия в навечерието на частичните избори за Камарата на общините на Британският парламент, насрочен за 23 юни. Вместо това, той отменил събитието и заминал на изненадващо посещение в Украйна.

Джонсън също така се обадил на Зеленски на 6 юни в деня на гласуване на вот на доверие към кабинета му. Телефонни разговори е имало и на 5 май - след разочароващите резултати от местните избори за торите, а също и на 30 април - на фона на оставката на съпартиеца му Нийл Париш във връзка със скандала с гледане на порнографски филми на работното място.

Освен това британският премиер e разговарял с украинския президент на 23 април, когато стана известно за глобите на лондонската полиция за партита в резиденцията на Джонсън по време на пандемията и на 16 април, когато властите на кралството представиха програма за борба с нелегалните мигранти чрез временното им настаняване в Руанда. Решението беше жестоко разкритикувано.

„Guardian“ подчертава, че постоянните обещания на Джонсън за военна помощ към Зеленски, на фона на вътрешните проблеми, струва скъпо на британските данъкоплатци.