0

Д епутатите в долната камара на парламента приеха решението с 215 "за" срещу 58 "против", проправяйки пътя за влизане в сила на закона през следващите дни.

Депутатите в долната камара на парламента приеха решението с 215 "за" срещу 58 "против", проправяйки пътя за влизане в сила на закона през следващите дни.

Ваксинационният паспорт всъщност е сертификат за ваксинация, за да влизат на обществени места като ресторанти, кафенета, кина, както и да пътуват с влак на дълги разстояния. В момента неваксинираните лица могат да влизат в такива места с резултатите от скорошен отрицателен тест за COVID-19. Близо 78% от населението е напълно ваксинирано, според данни здравното министерство към събота.

От 15 януари влязоха в сила редица разпоредби, според които възрастните лица с поставена втора доза от ваксината преди 7 или повече месеца, но без бустерна доза, вече не се смятат за завършили ваксинационния си цикъл.

Според френското здравно министерство, става дума за около 560 000 души.

Президентът Еманюел Макрон, който се очаква да се кандидатира за втори мандат на президентските избори през април, каза този месец пред вестник Le Parisien, че иска да "разсърди" неваксинираните хора, като направи живота им толкова сложен, че в крайна сметка ще трябва да получат ваксината срещу COVID.

Хиляди протестиращи срещу ваксините демонстрираха в Париж и някои други градове в събота срещу закона, но броят им рязко намаля спрямо предходната седмица, точно след забележките на Макрон.

Франция е в хватката на пета вълна от COVID-19 с ежедневни нови случаи, които редовно достигат рекордни нива над 300 000. Въпреки това броят на сериозните случаи, стигащи до отделения за интензивно лечение, е много по-нисък от първата вълна през март-април 2020 г.