0

О микрон далеч не е последният вариант на коронавируса. Експертите се питат: какво следва? Ще бъдат ли следващите щамове по-смъртоносни или ще са като грип? Едно е сигурно: през тази година ще има още много нови щамове. Към момента, обаче, е трудно да се прогнозира колко бързо ще се разпространи този вариант, как ще избегне човешката имунна система или дали ще причини по-тежко заболяване от предишните версии на вируса.

Омикрон далеч не е последният вариант на коронавируса. Експертите се питат: какво следва? Ще бъдат ли следващите щамове по-смъртоносни или ще са като грип? Едно е сигурно: през тази година ще има още много нови щамове. Към момента, обаче, е трудно да се прогнозира колко бързо ще се разпространи този вариант, как ще избегне човешката имунна система или дали ще причини по-тежко заболяване от предишните версии на вируса.

„Вариантът Омикрон вече доминира в света, както защото е силно заразен, така и защото може да избегне имунната защита на ваксинираните и преболедувалите хора. Това позволи на щама да зарази и тези, които бяха заобиколени от Делта“, казва Картик Чандран, вирусолог и професор по микробиология и имунология в Медицинския колеж Алберт Айнщайн в Ню Йорк. По същия начин, за да се конкурират с Омикрон, бъдещите варианти ще трябва да са изобретателни в заразяването и в справянето с имунната система на хората, смята още професорът.

„Няма причина да вярваме, че вирусът се е изчерпал генетично“, каза той. „Смятам, че ще има нови щамове и ще има още повече такива вълни на новозаразени“.

Какъв може да бъде следващият щам?

Като се има предвид текущата скорост на заразяване с коронавирус в световен мащаб и степента на мутации на SARS-CoV-2, „предвидимо е, че ще се появят нови варианти“, каза Карън Мосман, професор по патология и молекулярна медицина в университета Макмастър в Онтарио. Но както научихме през последните две години на пандемията, не всеки нов вариант ще бъде достатъчно доминантен.

Вероятно следващите варианти на вируса ще са по-заразни, но и ще причиняват по-тежко заболяване. „Те се опитват да заобиколят или да избягат антителата, които му пречат да навлезе в клетките. Вероятно там ще стане мутацията и следващите щамове вероятно ще предизвикат тежка инфекция“, смята Мосман.