В ойник от украинската национална гвардия откри стрелба срещу свои другари във военен завод, като уби петима и рани други петима, преди да избяга с оръжието си, съобщи днес украинското вътрешно министерство, цитирано от Франс прес. 

Войник от украинската национална гвардия откри стрелба срещу свои другари във военен завод, като уби петима и рани други петима, преди да избяга с оръжието си, съобщи днес украинското вътрешно министерство, цитирано от Франс прес. 

Сред загиналите има и служителка в завода.

Член на украинската национална гвардия стреля с автомат "Калашников" по охраната на завода, после избяга с оръжието си. В резултат петима души бяха убити, а петима други - ранени, са казва в съобщение.

Според министерството, инцидентът е станал през изминалата нощ в завода "Южмаш" в град Днипро, в централната част на страната, който произвежда различни видове ракети, както и превозни средства и промишлени инструменти.

Стрелецът, роден през 2001 г., отишъл да вземе оръжието си преди да застъпи караул. В град Днипро е в ход специална операция за издирването му, а място е отишъл и командирът на националната гвардия Николай Балан, посочи същият източник.

От вътрешното министерство уточниха, че мотивите за престъплението още не са известни.

Към 10,18 часа министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски потвърди във "Фейсбук", че правоохранителните органи са задържали боеца от украинската национална гвардия, предаде ТАСС.

 
Артем Рябчук току-що беше задържан от служители на полицията в Днипропетровска област. Той ще понесе най-тежката отговорност, предвидена в закона, написа още министър Монастирски.

Откриването на стрелба във военни части в бившия СССР е повтарящо се явление, често свързано с тормоз над новобранци. Това от дълго време е един от най-тежките проблеми в бившите съветски републики, особено в Русия, макар че през последните години положението се подобри, отбелязва АФП.

Тези издевателства, понякога свързани с голямо насилие, редовно са причина за самоубийства и убийства.