0

В ълна от протести заля Казахстан. Правителството подаде оставка на фона на необичайни политически вълнения. Президентът Касъм-Жомарт Токаев назначи временен премиер, след като преди това обяви извънредно положение до 19 януари и полицейски час от 23.00 ч до сутринта, за да се справи с масовите демонстрации, които започнаха заради растящите цени на горивата, но протестиращите на места издигнаха и други искания – сред които има и такива, които хич няма да се харесат на властите: смяна на режима, провеждане на народни избори за местна власт, връщане на конституцията от 19993 г., на власт да дойде човек извън системата.

При бившия президент Нурсултан Назарбаев и неговия наследник Токаев малък елит е натрупал огромно богатство, докато животът за мнозина от обикновените казахстанци продължава да е труден, особено в богатата на природни ресурси западна част на страната. Редките протести в миналото бяха смазвани безмилостно, а режимът няма реална опозиция в парламента.

Токаев, който стана президент през 2019 г., е лично избран за поста от Назарбаев, бивш комунистически ръководител, който управляваше страната след независимостта й от Съветския съюз. Осемдесет и една годишният Назарбаев все още има огромна власт, в качеството си на притежател на званието "Лидер на нацията" и на председател на Съвета за сигурност на страната.

Сега обаче става очевидно, че демонстрантите вече не протестират само за цените на горивата и вече настояват и за отстраняване на Назарбаев от обществения живот в Казахстан. Показателни за това според изданието са били възгласите на демонстрантите в град Актау "Старецът вън!".

Сега властите забраниха масовите мероприятия, стачките, в търговската мрежа не се продава оръжие и боеприпаси. Ограничено е придвижването между регионите и вътре в тях.

Протестите в страната обаче продължават, недоволните палят полицейските автомобили, а силите на реда им отвръщат с шумови гранати и сълзотворен газ. При това досега са пострадали около 100 полицаи, задържани за повече от 200 протестиращи. В Алмати тълпата превзе сградата на местната администрация и тя в момента гори, както и сградата на прокуратурата, в града се чуват изстрели.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Multiple <a href="https://twitter.com/hashtag/Kazakhstan?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Kazakhstan</a> Military personnel injured from what seems to be live bullets in Almaty <a href="https://t.co/L86iOkJUxh">pic.twitter.com/L86iOkJUxh</a></p>&mdash; Aldin 🇧🇦 (@aldin_ww) <a href="https://twitter.com/aldin_ww/status/1478657614527574018?ref_src=twsrc%5Etfw">January 5, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>