0

С еверна Корея обяви, че е извършила още едно изпитание на хиперзвукова ракета, което е било наблюдавано от лидера Ким Чен-ун, предаде АФП, позовавайки се на държавни медии на комунистическата държава.

Северна Корея обяви, че е извършила още едно изпитание на хиперзвукова ракета, което е било наблюдавано от лидера Ким Чен-ун, предаде АФП, позовавайки се на държавни медии на комунистическата държава.

Ракетата с „хиперзвукова планираща бойна част“ е поразила цел в морето на 1000 км от мястото на изстрелването, съобщи официалната агенция КЦНА.

Снимка в сайта на официоза „Нодон синмун“ показаха как Ким Чен-ун в дълго черно кожено палто използва бинокъл да наблюдава изстрелването от мобилна платформа. Други кадри показаха самото изстрелване, както и лидера на Северна Корея и униформени на фона на екрани с карти и графики.

След теста Ким е казал, че Северна Корея трябва „още да ускори усилията за постоянно увеличаване на военните стратегически мускули на страната, както в качествено, така и в количествено отношение, и за бъдеща модернизация на армията“.

Южнокорейските военни съобщиха, че изстреляната във вторник ракета е достигнала хиперзвукова скорост и е показала ясен напредък в сравнение с теста миналата седмица. Тя е прелетяла 700 км на височина около 60 км и скорост 10 Мах (числото на Мах е съотношението на скоростта на обекта към скоростта на звука в средата, в, която се движи – б.р.), посочи генералният щаб.

Това е третото съобщение за изпитание на хиперзвукова ракета от КНДР, първото бе в края на септември, а второто – миналата сряда. Тези оръжия са сред задачите с най-голям приоритет  за стратегически оръжия в 5-годишния план на Северна Корея.

КЦНА съобщи, че хиперзвуковата бойна част е изминала 600 км след отделянето от ракетата носител, като след това в продължение на 240 км извършвала спираловиден маньовър, преди да се насочи и порази отдалечената на 1000 км цел.

Хиперзвуковите ракети развиват скорости над 5 Мах и могат да маневрират, което ги прави по-трудни за следене и прехват.

Русия, САЩ и Китай са съобщавали досега за успешно тестване на такива устройства, като се смята, че засега Русия е най-напреднала в тази технология, посочва АФП.

Северна Корея извърши изпитанието докато Съветът за сигурност на ООН се събираше в Ню Йорк, за да обсъди оръжейната програма на Пхенян. Държавният департамент на САЩ заяви, че тестът е „заплаха… за международната общност“ и „нарушава множество резолюции на Съвета за сигурност“.