0

Н идерландската KLM оглавява списъка на най-безопасните авиокомпании в Европа.
KLM също така е на второ място по безопасност в световната класация; тя е изпреварена само от Emirates. Тези заключения са направени от Центъра за оценка на данните за катастрофи на реактивни самолети (JACDEC) въз основа на данни за 2021 г. Докладът е изготвен за германското списание Aero International.
Европейските Easyjet (5-то място), Ryanair (9-то място) и British Airways (14-то място) също попаднаха в топ 15 на световната класация.

"Емирейтс" (Emirates) за пореден път бяха обявени за най-сигурната авиокомпания в света.

С индекс на риска от 95,05 процента "Емирейтс" изпреварват с малко Ка Ел Ем (KLM), регистрирали 93,31 процента. В класацията следват "Джетблу" JetBlue (91,61), "Делта" Delta (91,55) и "Изиджет" easyJet (91,28). Общо са изследвани 25 големи авиокомпании.

За първи път JACDEC оповестява и класация на регионален принцип. В своя регион "Емирейтс" е изпреварена от "Итихад еъруейс" (Etihad Airways), която обаче не влиза в световната класация.

За първи път JACDEC изготвя регионални класации: като цяло авиокомпаниите значително намалиха броя на километрите на полетите, което е един от критериите за оценка поради пандемията, но компаниите със силен вътрешен пазар, като китайските или американските, са имали значително предимство в това отношение.

Европейският топ 10 изглежда така:

1. KLM (Нидерландия)
2. Finnair (Финландия)
3. Air Europa (Испания)
4. Transavia (Нидерландия)
5. Easyjet (Великобритания)
6. Norwegian (Норвегия)
7. Wizzair (Унгария)
8. TAP (Португалия)
9. Ryanair (Ирландия)
10. "Россия” (Русия)