0

П резидентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев заяви, че страната му е преживяла опит за преврат, координиран от "единен център".

В реч по време на онлайн среща на Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС), Токаев заяви, че редът в Казахстан е възстановен, но продължава преследването на "терористите". "Под прикритието на спонтанни протести избухна вълна от размирици. Оссновната им цел беше да бъде подкопан конституционният ред и да бъде завзета властта в Казахстан. Става въпрос за опит за преврат", каза той. Токаев добави още, че обучени в чужбина ислямистки радикали са били сред тези, които са нападнали правителствени сгради и сили за сигурност и полицията вече е задържала почти 8000 души, за да постави ситуацията под контрол,

Правителствени сгради в няколко града бяха превзети за кратко или бяха подпалени миналата седмица, когато първоначално мирните протести срещу увеличаване цените на горивата се превърнаха в най-тежката вълна от насилие през постсъветската история на централноазиатската държава. Президентът Касъм-Жомарт Токаев уволни министерския съвет, издаде заповед да се използват смъртоносно средствата, с които разполагат, и обяви извънредно положение в богатата на петрол държава с население от 19 милиона души.

Заради кризисната ситуация, Токаев поиска помощ от военния блок, начело на който е Русия. В Казахстан бяха изпратени военни, които охраняват стратегически обекти и помогнаха за въдворяване на ред в страната.

По време на срещата на ОДКС руският президент Владимир Путин коментира присъствието на военни в Казахстан, което бе обект на критики от САЩ. „Руските военни ще напуснат Казахстан щом мисията им приключи“, каза държавният глава. Путин добави още, че неговият “съсед и съюзник е станал жертва на агресия от страна на международния тероризъм". По думите му, тези "банди въоръжени хора, явно притежаващи боен опит, са обучавани в центрове в чужбина". Той предупреди, че Москва няма да търпи в постсъветското пространство "цветни революции" - формулировка, с която често се описват въстания, организирани според Кремъл от Запада в бившите съветски републики. "Разбираме, че събитията в Казахстан не са първият и далеч не последният опит за намеса отвън в работите на нашите държави. Няма да позволим да се разклаща ситуацията у нас и няма да оставим да се осъществят сценарии за т. нар. цветни революции", отсече той.