0

Й ордански депутати се сбиха на заседание на парламента. Причина стана разгорещен дебат за равенството между мъжете и жените във връзка с конституционна реформа, предаде Франс прес. Правителството иска да промени конституцията, като включи споменаване на "йорданките" в глава втора, озаглавена "права и задължения на йорданците", която говори и за равенството в правата на гражданите.

Няколко депутати се обявиха срещу тази промяна, наричайки я "безполезна". "За нас е "ейб" да се добави думата йорданки", заяви Раед Смейрат, използвайки арабска дума с негативни значения. В този контекст тя може да означава "срам" или "безчестие", отбелязва АФП. Това изказване предизвика гнева на председателя на парламента Абделкарим ад Дагми, който поиска извинение.

Друг депутат, Сюлейман Абу Яхия, поиска от Ад Дагми да закрие заседанието, но получи отказ. Абу Яхия на свой ред обвини председателя на парламента, че "нищо не разбира". Тогава Ад Дагми поиска от него да напусне залата, което доведе до сбиване с участието на няколко депутати. В крайна сметка заседанието беше отложено. Няма пострадали при сбиването, отбелязва Ройтерс.


Конституцията на Йордания, приета през 1952 г. при крал Талал, дядо на сегашния крал Абдула Втори, е била променяна 29 пъти. Според експерти тези поправки са засилили правомощията на монарха в ущърб на парламента, отбелязва АФП.