0

19-годишният Джак Суини от щата Флорида отхвърли офертата на Илон Мъск от 5000 долара, за да изтрие акаунта си в Туитър, който следи частния самолет на милиардера, предаде Си Ен Ен Бизнес.
Акаунтът @ElonJet има над 150 000 последователи и използва бот, който Суини е разработил, за да следи полетите на Мъск. Той публикува в Туитър кога и къде излита или каца самолетът, както и за продължителността на всяко пътуване.

Оферта

Първокурсникът в колеж е разработил около дузина други акаунти с ботове за полети, които следят пътуванията на високопоставени технологични титани, включително Бил Гейтс и Джеф Безос.
Първоначалното директно съобщение от Мъск е било изпратено на 30 ноември, разкри сайтът „Протокол“. "Можеш ли да свалиш това? - пита милиардерът първокурсника. - Това е риск за сигурността“. Шефът на “Тесла“ и “Спейс Екс“ в крайна сметка предложил на тийнейджъра 5000 долара, за да му помогне да попречи на "луди хора" да следят полетите му. Суини отвърнал с искане за 50 000 долара, като заявил, че може да използва парите за колеж и може би за електромобил Tesla Model 3.
"Не ми харесва идеята да бъда застрелян от някой луд", писал Мъск.
Последната размяна на съобщения е от 19 януари. Тогава Мъск заявява, че според него не е правилно "да плащам, за да затворя това (акаунта на Суини – б.р.)". От Си Ен Ен Бизнес прегледали съобщенията. "Варианти, различни от възнаграждение, като стаж, биха направили свалянето му много по-лесно", отвърнал Суини. Мъск все още не му е отговорил.

Блокиране

Суини заяви, че е фен на “Спейс Екс“ още от първото изстрелване на първата ракета „Фалкон Хеви“ през 2018 г. Баща му работи в авиокомпания, което подхранва интереса му към авиацията. "5000 не са достатъчни за това, което печеля от информацията - каза Суини. - Това не компенсира нищо, като например фактора удоволствие".
Суини все пак предложил на Мъск някои технически съвети. Младежът разказал на милиардера за блокираща програма, която той може да използва, за да противодейства на програмите за проследяване на полети. "Изглежда, че той се е възползвал от този съвет", каза Суини и заяви, че изглежда, че Мъск в момента използва блокиращата програма.
И така, дали Суини все още може да проследява полетите на Мъск въпреки блокиращата програма? "Мога - заяви Суини пред Си Ен Ен Бизнес. - Просто е малко по-сложно". Като доказателство за това вчера акаунтът @ElonJet публикува скрийншотове, от които става ясно, че същия ден самолетът на Мъск е излетял от Хоторн, щата Калифорния, и е кацнал близо до Харлингън, щата Тексас, след полет, продължил 2 ч и 26 мин.