0

М ощната зимна буря "Малик" премина през големи части от Северна и Централна Европа през почивните дни и отне живота на най-малко четирима души, унищожи къщи и автомобили, затвори мостове, причини наводнения, спря транспорта, остави хиляди домакинства без електричество, съобщават Associated Press и Франспрес.

Силни пориви на вятъра и обилни дъждове и снеговалежи бяха регистрирани в Дания, Финландия, Норвегия и Швеция, Северна Германия и Чехия. "Малик" достигна до скандинавския регион и Северна Германия късно в събота, след като се премести от Великобритания. Там бурята причини хаос и материални щети, и големи задръствания, като удари особено силно Шотландия. В Шотландия момче и 60-годишна жена бяха убити в събота от паднали дървета. Пориви на вятъра със скорост над 160 км/ч са докладвани в части на Шотландия.

В Дания прекомерно силните ветрове с проливен дъжд предизвикаха временното затваряне на няколко моста в събота, включително ключовия пътен и железопътен мост Ересунд, свързващ Копенхаген и шведския град Малмьо. Датски медии съобщиха, че 78-годишна жена е загинала в резултат от тежки наранявания, след като била съборена от вятъра. В съседна Германия местни медии съобщиха, че мъж е издъхнал в събота, след като е бил ударен от откачил се билборд. Южните части на Швеция също бяха силно засегнати и хиляди домакинства останаха без електричество до неделя следобед. Фериботите до остров Готланд в Балтийско море бяха отменени заради силен вятър.

Сериозни щети на къщи, автомобили и лодки са докладвани в Норвегия, докато силният снеговалеж в цяла Финландия причини пътни катастрофи и наруши движението на автобуси и влакове в части от страната. В Северна Германия Хамбург също бе засегнат от лошото време. Прочутият рибен пазар на крайбрежната улица на р. Елба бе наводнен. През Чехия премина ураган с пориви на вятъра, достигащи на места до 185 км/ч. Чешката телевизия съобщи, че заради стихията без ток са останали 31 000 домакинства.

Силният вятър събори дървета и причини щети по електропроводи и създаде проблеми с транспорта в цялата страна. Съобщава се за загинал човек от срутена стена. Близо до град Бржецлав в югоизточната част на страната паднали дървета блокираха международния експрес Будапеща-Прага.

Зимна буря връхлетя няколко щата по източното крайбрежие на Съединените щати. На места беше обявено извънредно положение. Обилните снеговалежи парализираха въздушния трафик и нарушиха движението по пътищата. 2000 полета бяха отменени на летищата в Ню Йорк. Снежната покривка в града достигна 25 см, а много железопътни линии са затворени. Една жена беше открита умряла в колата си, като е възможно причината да е студът.

Бурята, обхванала североизточната част на САЩ от два дни, продължава да затрупва региона под снежна покривка, придружавана от внезапни пориви на вятъра, който на моменти достига 120 км/ч, предаде Франс прес. В края на вчерашния ден върху Бостън се бяха изсипали близо 60 см сняг, равни на рекорда от 2003 г., а целият регион е практически парализиран. Транспортът е в хаос, има прекъсвания на електроснабдяването, а температурите са полярни. Явлението се нарича "циклонна бомба" - буря, характеризираща се с внезапно понижаване на атмосферното налягане, уточни американската метеорологична служба, която отчете пориви на вятъра от 80 до 120 км/ч. Тя беше прогнозирала полярни температури през нощта и прекъсвания на електроснабдяването, когато силните ветрове или тежестта на снега прекъснат електрически кабели.

Над 95 000 домакинства са без електричество, съобщиха през нощта властите, докато снегът продължаваше да пада. Няколко града в региона регистрираха нови рекорди, с над 70 см сняг.
Снощи властите отново призоваха жителите да избягват придвижването, освен при абсолютна необходимост. Целият регион се подготвя за втора нощ, през която снегът и бялото небе ще се смесват до такава степен, че ориентацията ще е невъзможна.