0

Neuralik, американска компания за невротехнологии, съсобственик на Илон Мъск, скоро ще започне първите клинични изпитания на импланти за човешки мозък.

Neuralik, американска компания за невротехнологии, съсобственик на Илон Мъск, скоро ще започне първите клинични изпитания на импланти за човешки мозък.

Британският „Гардиън“ пише, че „Неуралик“ е започнал да търси хора, които да водят тези изпитания.

А именно, той е публикувал свободни позиции за длъжности ръководител и координатор на клинични изпитвания. В съобщенията се посочва, че служителите ще си сътрудничат с едни от най-иновативните днешни лекари и топ инженери, както и с първите участници в клинично изпитване от този тип.

Мъск, чието състояние се оценява на 256 милиарда долара, казва, че е оптимист за проектите, и твърди, че имплантите ще позволят на тетраплегиците да си тръгнат.

Той казва още, че психично парализираните ще могат да използват смартфон по-бързо от хората, които го използват с пръсти.

Мъск се надява, че Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) ще одобри използването на тези чипове.

„Мисля, че с „Неуралик“ имаме шанс да излекуваме и да направим функционално тялото на човек с увреден гръбначен мозък. Успяхме да постигнем това при маймуни и правим много тестове и можем да потвърдим, че имплантът е много безопасен и сигурен и може да бъде безопасно отстранен“, каза Мъск.

The Guardian пише, че Мъск има дълга история на обещания за Neuralik. Преди три години той каза, че първите импланти в човешка глава ще бъдат поставени през 2020 г.

Освен всичко друго, ръководителят на Tesla и Space Ex твърди, че имплантите ще се зареждат безжично.