0

Н ай-богатите хора в света - Джеф Безос, Марк Зукърбърг, Бил Гейтс и Илон Мъск, заедно внезапно „обедняха“ с над 50 млрд. долара. Причина за това стана сривът на фондовата борса .

Разпродажбата на фондовите пазари доведе до спад на цените на американските технологични гиганти. Миналата седмица технологичната борса Nasdaq в Ню Йорк отбеляза най-големия си спад след пандемията. От историческия си връх в средата на ноември 2021 г. Nasdaq се е сринал с 14,3%. Цените на акциите на американските технологични компании паднаха значително, съобщи сайтът ое24.

Американските технологични милиардери Джеф Безос (Amazon), Марк Зукърбърг (Facebook), Илон Мъск (Tesla), Бил Гейтс (Microsoft) и съоснователят на Google Лари Пейдж загубиха общо 67 милиарда долара в рамките на няколко дни заради сериозния срив в цените на акциите на техните компании.

Шефът на Tesla Илон Мъск загуби най-много. Според индекса на милиардерите на Bloomberg състоянието му е намаляло с 25,1 млрд. долара през предходната седмица, което е спад от над 9%. Въпреки това с 243 милиарда долара Мъск остава най-богатият човек в света. Но не бива да се забравя, че някога е притежавал повече от 300 милиарда...

Миналата седмица създателят на Amazon Безос загуби почти 22 милиарда долара, като от началото на годината състоянието му е намаляло с 24 милиарда долара. Със своите 168 млрд. долара той остава на второ място в класацията на Bloomberg за най-богати хора след Мъск.

От началото на годината Бил Гейтс е обеднял с 9,5 милиарда долара, а Лари Пейдж - с почти 12 милиарда. За Марк Зукърбърг загубата през няколкото седмици на 2022 г. възлиза на 12 милиарда долара. Със състоянието си от 113 милиарда долара шефът на Facebook заема шесто място в класацията на милиардерите.