Н АСА планира 2022 г. да бъде годината, в която САЩ ще се завърнат на повърхността на Луната с два роботизирани спускаеми апарата и малки роувъри, предаде ЮПИ.

НАСА планира 2022 г. да бъде годината, в която САЩ ще се завърнат на повърхността на Луната с два роботизирани спускаеми апарата и малки роувъри, предаде ЮПИ.

От 1972 г. американски космически кораб не е кацнал на естествения спътник на Земята.
Единият от подготвените роувъри е с размерите на кутия за обувки и е кръстен "Айрис". Той вече е прикрепен към спускаемия апарат "Перегрин" и е възможно още през първата половина на тази година да достигне до Луната, твърди Джон Торнтън, изпълнителен директор на компанията "Астроботик", разработила устройствата. Фирмата има договор с НАСА на стойност 79,5 милиона щатски долара.


Американската космическа агенция е договорила споразумение и с компанията "Интюитив машийнс", която също е конструирала роботизирано спускаемо устройство, готово за лунната повърхност. Апаратът "Нова-Си"(Nova-C) разполага с малък роувър. Договорът е за 77 милиона щатски долара.
Целта на двете мисии е да изследват възможните места за кацане на Луната за предстоящите пилотирани полети на НАСА.
САЩ планират да дадат начало на лунната си програма "Артемис" ("Артемида") с безпилотен тестови полет през март. Следващата стъпка е пилотирана мисия около естествения спътник на Земята, според представители на НАСА.
"Астроботик" планира да изведе спускаемото си устройство в орбита с ракета на компанията "Юнайтид лонч алайънс"(United Launch Alliance), докато "Интюитив" ще използва "Фалкон 9" на "СпейсЕкс".
И двете компании са изградили свои собствени центрове за контрол, чрез които ще следят разработените от тях устройства.
Мисиите им обаче изостават поне с година или две, тъй като коронавирусната пандемия сериозно е забавила работата.