0

Р уският опозиционер Алексей Навални се появи на корицата на последния брой на сп. Тайм.

Руският опозиционер Алексей Навални се появи на корицата на последния брой на сп. Тайм.

Репортажът, посветен на него, е под заглавието: Човекът, от когото Путин се страхува.

Разказът е за затвора, в който в момента е руския опозиционер, и изобщо за неговите преживявания през последните години.

Пред портите на затвора съпругата и родителите на Навални носят няколко торби с хранителни стоки в чакалнята, където старин телефон им позволява да обявят посещението си на охраната. Не след дълго затворникът е изведен да ги посрещне. Кльощав, с остригана глава, но с широка усмивка, под затворническата шапка, разказва "Тайм". Изминаха десет месеца от ареста на Навални и повече от година, откакто той беше почти отровен до смърт с химическо оръжие. Ефектът му върху нервната му система вече не се проявява; ръцете му са спрели да треперят. „Изглеждаше добре“, каза по-късно съпругата му Юлия Навалная. "Непроменен."

Решението на Навални е да е в обикновен затвор. Не в този точно, но да се върне в Русия, напълно наясно какво вероятно ще направи държавата с него. От временното си изгнание той реши почти точно преди година да се предаде под ареста на режима, който беше обвинен в опит да го убие. Отровата не успя да убие Навални, пишат он списанието.

Пространният репортаж завършва със заключението, че ако Русия се е променила, то Навални не се е променил. Неговите изявления продължават да дразнят със същия непочтителен хумор. Неговата фондация остава решена да засрами Кремъл и да разследва тайните му. „Той е същият“, казва и съпругата му. „Това, през което е преживял през последната година, би било достатъчно, за да разбие нормален човек. Но не и него. Той не се отказва. Нито за секунда.”