0

Р усия вече не вижда разлика между присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО, заяви заместник-постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски за британската медия Unherd.

Мисля, че в онзи момент [по време на разговорите в Истанбул в края на март] не бяхме много загрижени за Европейския съюз, но ситуацията се промени след изявлението на господин Борел, че тази война трябва да бъде спечелена на бойното поле. И поради факта, че ЕС е лидер в доставките на оръжия, мисля, че позицията ни по отношение на ЕС сега е по-близка до тази за НАТО, защото не виждаме разликата.

Полянски заяви също, че не вижда "никакви дипломатически възможности" за разрешаване на конфликта в момента.

Коментирайки намерението на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО, дипломатът заяви, че появата на части на Алианса в пограничните райони ще превърне територията във възможна мишена за руски удари - точно както територията на Русия ще бъде възможна мишена за удар на НАТО.

Русия използва евентуалното членство на Украйна в НАТО като един от претекстите за инвазията на 24 февруари и иска Украйна да се откаже от членството си в Алианса. Украинските власти изразиха готовност да се съгласят на неутрален статут, ако международната общност предостави на страната гаранции за сигурност.

След руската инвазия Украйна подаде молба за членство в ЕС. След разговорите между Русия и Украйна в Истанбул беше съобщено, че Киев иска да уточни задължението на страните гаранти за сигурността (включително Русия) да улеснят присъединяването му към ЕС. Неофициално бе съобщено, че Москва се е съгласила да не възпрепятства този процес.

Разговорите в Истанбул бяха последната лична среща между делегациите на двете страни. Няколко дни по-късно в района на Киев бяха открити стотици цивилни граждани, убити по време на руската окупация, което ожесточи реториката на представителите на враждуващите страни. Според официалните изявления преговорите сега се водят главно по въпросите на размяната на затворници и евакуацията.

Финландските и шведските власти, които в миналото са запазвали неутралитет, започнаха да говорят за присъединяване към НАТО, включително и четвъртък, когато това бе дефинирано и във времето – възможно най-бързо.