0

П редседателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин възложи да се подготви протоколна заповед за въвеждане на забрана за “размяна на пленени нацисти”. Решението е във връзка с плановете на Украйна да си върне бойците от батальона „Азов“, които започнаха да се предават на руската армия, след като прекараха месеци, барикадирани в завода „Азовстал“ в Мариупол.

"В съответствие с нашите разпоредби, моля, изгответе подходящо протоколно указание. Нека го изработим заедно с Комисията по отбрана и сигурност. Това са военни престъпници и ние трябва да направим всичко, за да ги изправим пред съда“, каза Володин в Държавната дума. Той добави, че „нацистките престъпници не трябва да се разменят“.

“Русия прави всичко, за да гарантира, че ранените военнопленници получават необходимата медицинска помощ и се третират хуманно, за разлика от въоръжените сили на Украйна и украинските власти, които извършват жестокост и измъчват нашите войници“, каза още Володин. “Що се отнася до нацистите, тук позицията трябва да остане непроменена. Това е една от целите на специалната военна операция”, подчерта председателят на Държавната дума.

Лидерът на Либерално-демократическа партия на Русия Леонид Слуцкий стигна и по-далеч в предложенията, като заяви, че трябва да се премахне мораториума върху смъртното наказание за нацисти.

Батальонът „Азов“ открито изповядва неонацистка и ултрадясна идеология, като някои от бойците дори носят нацистки символи, като черното слънце. В Русия батальонът официално е обявен за екстремистки и е забранен.

През изминалия ден повече от 260 бойци, укриващи се в завода "Азовстал" в Мариупол се предадоха, като 50 от тях бяха отведени в болница за лечение. Руското военно министерство разпространи и видео, на което се вижда как някои от украинските войници са в много тежко състояние и трябва да бъдат изнесени на носилки.