И зтекли са около 4 тона охладителна течност, използвана за поддържането на ледена стена около атомната централа във Фукушима, съобщава местната медия NHK.

Изтекли са около 4 тона охладителна течност, използвана за поддържането на ледена стена около атомната централа във Фукушима, съобщава местната медия NHK.

Операторът Tokyo Electric Power Company (Tepco) на японската АЕЦ, аварирала през 2011 г., посочва, че течът е станал на 16 януари.

Според експертите е възможно причината да е спукана тръба към някой от специалните резервоари.

От Tepco уверяват, че ще опитат да установят точното място на повредата възможно най-скоро. Те подчертават и че изтеклата охладителна течност не застрашава околната среда.

Изградената бариера е предназначена да блокира подпочвените води от проникване в сградите на реактора, които бяха повредени заради земетресението и последвалото го цунами през 2011 г. За целта се използва разтвор на калциев хлорид за поддържане на бариерата. Течността се съхранява при минус 30 градуса по Целзий в четири резервоара.

Въпреки теча от Tepco уверяват че предпазната стена все още в състояние да задържа подпочвените води, тъй като са необходими няколко месеца, преди да започне да се размразява.

Припомняме, на 11 март 2011 г. Япония бе ударена от силно земетресение и цунами, при които загинаха общо около 18 500 души. Природното бедствие доведе и до ядрен срив в атомната електроцентрала във Фукушима и радиация наложи евакуацията на 160 000 жители. Това беше най-тежката ядрена катастрофа от аварията през 1986 г. в Чернобил, Украйна.