0

Ф ренски учени откриха нова разновидност на коронавируса, съобщава РИА "Новости".  Новината излиза от доклад на Института за инфекциозни болести в Марсилия, публикуван в популярния  медицински сайт MedRxiv.  Анализът на пробите на 12 души в югоизточна Франция показал "нетипична комбинация"  и цели 46 мутации на вирусния геном. 

Новият вариант, който обозначен като B.1.640.2, е бил засечен още през ноември при човек,  пристигнал от Камерун. Още няма подробности за характеристиките на B.1.640.2, и не е ясно дали е по-заразен и по-опасен от досегашните разновидности на вируса. 

В момента във Франция бързо се разпространява Омикрон. Министърът на здравеопазването Оливие Веран предупреди, че скоро този агресивен вариант ще е преобладаващ и че още през януари болниците ще бъдат претоварени с пациенти заради очакваното лавинообразно увеличаване на заразените с Омикрон.. 

Страната обсъжда проектозакон за преминаването на зеления сертификат във ваксинационен. Очаква се промяната да влезе в сила от средата на януари.