0

С писъкът на държавите по цветови зони, валиден в България, се актуализира от 19 януари. В „червената зона“ преминава и Турция. По тази причина за влизане в България ще се изисква ваксинационен сертификат или документ за преболедуван COVID-19 и задължителен отрицателен PCR тест за всички възрастни и децата от 12 до 18 години.

Списъкът на държавите по цветови зони, валиден в България, се актуализира от 19 януари. В „червената зона“ преминава и Турция. По тази причина за влизане в България ще се изисква ваксинационен сертификат или документ за преболедуван COVID-19 и задължителен отрицателен PCR тест за всички възрастни и децата от 12 до 18 години.

В страната ще имат право на достъп само български граждани, както и такива с разрешително за постоянен престой и членове на семействата им. Турция засега изисква единствено ваксинационен сертификат, а PCR тест се изисква само от неваксинираните и тези, които още не са преболедували COVID-19.

Докато Европа затяга мерките, Турция ги разхлабва. Страната обяви, че от неваксинираните вече няма да се изисква PCR тест, за да могат да ходят на работа и да влизат на редица обществени места. Това се случва, тъй като броят на ежедневните случаи отново започна леко да намалява от 78 на 54 хил.

Съгласно новите правила, неваксинираните, хората, които са пропуснали втората или третата си доза ваксина. И тези, които не са били заразени с коронавирус през последните 180 дни, няма да бъдат задължени да имат PCR тест, за да ползват междуградски автобуси, влакове или други средства за обществен транспорт.

От тях също няма да се изисква да правят PCR тестове, за да присъстват на концерти, филмови прожекции и театрални постановки. Изискването за тестове на училищния персонал и служителите в частния и публичния сектор също беше премахнато.

PCR ще се изисква единствено при вътрешните полети. По същия начин хората, които работят в старчески домове, домове за грижи за деца и затвори, също ще трябва да имат PCR тестове, ако не са ваксинирани.

Миналата седмица министърът на здравеопазването Фахретин Коджа обяви премахването на карантината за напълно ваксинираните, ако влязат в контакт с коронавирус позитивни хора. „Отсега нататък PCR тестовете ще се правят само при хора, показващи симптоми“, каза той. Коджа съобщи, че в момента много по-малко хора са хоспитализирани с COVID-19 в сравнение с първите дни на пандемията.

„Видяхме, че 90 от всеки 100 пациенти, които са се озовали в интензивно лечение поради COVID-19, са били неваксинирани“, добави той.