0

Р уска ядрена подводница ще посети кубинската столица Хавана следващата седмица на нарастващото напрежение със САЩ заради войната в Украйна.

Ядрената подводница "Казан" и три други руски военноморски кораба, включително ракетната фрегата "Адмирал Горшков", петролен танкер и спасителен влекач, ще акостират в кубинската столица от 12 до 17 юни, се казва в изявление на кубинското министерство на революционните въоръжени сили.

„Нито един от корабите не носи ядрено оръжие, така че спирането им в нашата страна не представлява заплаха за региона“, казаха от министерството.

Съобщението дойде ден след като американски официални лица казаха, че Вашингтон е получил информация, че руски военни кораби и самолети ще проведат военно учение в Карибско море. Учението ще бъде част от по-широк руски отговор на подкрепата на САЩ за Украйна.

Американски служители казаха, че руското военно присъствие е забележимо, но не е тревожно. Това обаче идва след като руският президент Владимир Путин намекна, че Москва може да предприеме „асиметрични стъпки“ другаде по света в отговор на решението на президента Джо Байдън да позволи на Украйна да използва предоставени от САЩ оръжия, за да нанесе удари вътре в Русия.

Руската ядрена подводница ще посети Куба 62 години след кризата, която за малко не доведе до края на света. По време на Студената война Куба позволи на Съветския съюз да разположи ядрени ракети, което предизвика Кубинската криза от 1962 г.