0

„Сирената започна в 6:30 ч. сутринта. Ние спяхме по това време. Събудих трите ми деца и съпруга ми и излязохме във входа на блока. В този момент бяха пуснати повече от 2200 ракети към цял Израел. От днес (б.р. - вчера) има въведени правила - да останем по домовете си и при аларма да се скрием възможно най-бързо. Този път е добавено и още нещо - да не се отваря вратата на никого, защото може да са терористи“. 

КЪРВАВО КЛАНЕ: 260 празнуващи убити от терористите на Хамас при шокираща атака на музикален фестивал (СНИМКИ+ВИДЕО 18+)

Това разказа ексклузивно пред „Телеграф“ българката Атанаска Методиева, която от повече от 11 години живее със семейството си в Тел Авив. Цяла нощ на летището в града пък прекара група от 56 българи, които бяха евакуирани с правителствения еърбъс. „Хората ги беше страх за децата, ако някоя ракета ги убие, кой ще се грижи за тях. Виждахме как прелитат ракетите. Молихме се Бог да опази Израел, да даде мир и да спрат убийствата на невинни хора“, сподели емоционално пред медията ни и пастор Иван Иванов, който водел групата на поклонение пред светите места, а вчера в 18 ч. кацнаха в София. Придружаваше ги транспортният министър Георги Гвоздейков. 

УЖСЯВАЩ ТЕРОР: Над 100 заложници отведени в Газа

Паника

„Първоначално имаше паника. Децата ми са на 16, 10 и на 7 г., като малките бяха много уплашени. В събота имаше повече притеснение, защото бяхме обстреляни още в ранните часове, като едновременно с това навлязоха и по суша в близките до границата градове. Ракета уцели сграда на съседната улица, разтресе целия блок“, разказа Атанаска. Според нея атаката ги сварила неподготвени. „Мисля, че до някаква степен това беше отвличане на вниманието, за да влязат и да превземат град Сдерот, от който има много убити и отвлечени цивилни, както и жени, и деца”, допълни нашенката. След ракетния обстрел обстановката се успокоила. Притеснението дошло, след като българите разбрали, че много от терористите са навлезли в страната. Убити са много цивилни, докато карат спокойно по магистралите. Методиева разказва, че от 11 години е в Израел, виждала е повече от 6 подобни атаки, но този път е много по-опасно. „Различното е, че този път Израел допусна терористите да влязат и да окупират градове, да вземат заложници, да се разхождат необезпокоявани с часове, да влизат и излизат през границата, която събориха с багери“, заяви българката. Повечето от хората с двойно гражданство вече са получили повиквателни да се явят в армията. Съпругът й също е в такава ситуация, но не е получил още обаждане. На въпрос би ли се върнала у нас, ако ситуацията стане още по-кървава, Атанаска отговори: „Надявах се и все още се надявам ситуацията да бъде овладяна в най-кратък срок. Не ми се мисли, оставила съм всичко в ръцете на Бог“. 

ПОСЛАНИКЪТ НА ИЗРАЕЛ У НАС: Жертвите на атаката на „Хамас“ са над 800 (ВИДЕО)

Ужас 

„Нощта мина сравнително спокойно. Цяла вечер чувахме сирените. Нямахме храна и вода. Виждаха се ракетите как прелитат и ги обезвреждат. Ужасът на войната е в това, че някой ще се прибере и няма да намери дома си, друг ще легне без половинката си, а някой ще стои на улицата и ще шепне името на децата си, които куршумите са пронизали”, сподели пастор Иван Иванов. Още вечерта в събота той алармира „Телеграф“, че нямат вода и храна на летището в Тел Авив. В групата имало възрастни и деца - общо 56 човека. „В началото имаше паника във всички хора, разбира се, и в нас. Никога не сме виждали такова нещо през живота си. Единственото, което цялата група правихме, е да пеем хваление, да се молим и да споделяме божиите обещания за закрила”, допълни той. В Израел е забранено да се нощува на летището. Нашата група беше първо на терминал 1, след което се премести на 3. Затворени били всички странични входове, останал само главният. Охраната била засилена, но така, че да не всява паника в пътниците. „Консулът дойде още в 6 ч. Цяла вечер се е опитвала да уреди и координира полета с правителствения самолет. Благодарни сме на медиите и на държавата, че се погрижиха да ни евакуират“, допълни пасторът. Най-големият ужас за нашенците бил моментът, в който на терминала започнали да говорят на иврит, че има заплаха от ракети. Докато пътували към летището, българите видели много полиция, армия, сили за сигурност. „Имаше много затворени пътища. Всичко е организирано, но паниката не прощава, страхът взима надмощие”. На въпрос какво е видял в очите на хората, той отговори: „Сълзи и безизходица. Хора викаха все едно за последно. Почувствахме се като хора, които нямат повече шанс да видят близки, семейства, деца“. 

Убийства 

„Разбрахме, че ще дойде самолет, който ще ни вземе. Всички се радваме и сме благодарни на правителството и на външния ни министър г-жа Мария Габриел. Много искам да изкажа благодарности към всички медии, които отразиха това нещо. Искам да благодаря на всички църкви, защото ние сме тук от Евангелска църква-Филаделфия, да благодаря на всички църкви, защото се молеха с нас цяла нощ. Беше ужасно, изкарваха хора от колите им и ги застрелваха.Чуваха се сирени за бомби, както и системата на Израел за отбиване на бомби. Чуваш и е ужасно”, заявиха Виолета и Явор Данаилови, които се намираха на летище „Бен Гурион”.

Авиокомпании спряха полетите 

Първият самолет с българи от Израел кацна у нас в неделя сутринта. На борда имаше предимно туристи и поклонници, които са били на Божи гроб. Те станали свидетели на ракетните удари и решили да използват шанса си да се върнат у нас. Още на обяд вчера стана ясно, че почти всички чужди авиокомпании са спрели полетите си към Израел. Редица държави, включително и България, изпратиха правителствените си самолети, за да приберат гражданите си. 

Наш национал блокиран в Беер Шева: Всичко е наред с мен, засега 

Националът на България Йоан Стоянов е блокиран в град Беер Шева и не е ясно дали ще успее да стигне до България за лагера на селекцията на Младен Кръстаич. Нашите се събират днес да се готвят за квалификацията с Литва и контролата с Албания в Тирана. Засега шансовете на Стоянов, който играе за Апоел Беер Шева, да пътува за България са много малки. „Мач Телеграф“ успя да се свърже със Стоянов по телефона. „Всичко е наред с мен, засега“. Това само каза Стоянов, а на въпроса дали ще пътува до София и как, не отговори. Войната в Израел, започната от арабските терористи, почти достигна Беер Шева.