0

А мериканският президент Джо Байдън, заяви по време на посещението си в Полша, че войната в Украйна е затвърдила решимостта на Запада да защитава демокрацията по света, съобщи Асошиейтед прес.

Байдън предупреди, че "предстоят тежки и горчиви дни", но обеща, че САЩ и техните съюзници ще "пазят гърба на Украйна", докато войната навлиза във втората си година.

"Демокрациите по света ще пазят свободата днес, утре и завинаги", каза американският президент в историческия Кралски замък във Варшава пред ликуваща публика от поляци и украински бежанци.

Байдън произнесе речта си ден след неговото дръзко, необявено пътуване до Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски. "Киев е силен", каза Байдън. "Киев е горд", добави той.

Преди речта си Байдън се срещна с полския президент Анджей Дуда, който започна поредица от консултации със съюзниците, за да се подготви за един още по-усложнен етап на руската инвазия.

"Трябва да имаме сигурност в Европа", каза Байдън в президентския дворец във Варшава. "Това е толкова основно, толкова просто, толкова логично", каза той.

Президентът на САЩ определи НАТО като "може би най-последователния съюз в историята" и заяви, че той е "по-силен откогато и да било" въпреки надеждите на руския президент Владимир Путин, че той ще се разпадне заради войната в Украйна.