0

Б ългарският Червен кръст (БЧК) изпрати над 24 тона хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Сирия, станало на 6 февруари т.г.,  съобщиха от БЧК. Помощта, разпределена в четири камиона, съдържа дарения от български граждани и фирми, събрани в рамките на националната кампания в помощ на пострадалите.

БТА

Още близо 33 тона дарения, също събрани в рамките на националната кампания на БЧК, се очаква да бъдат транспортирани на 16 март с карго самолет за Бейрут, Ливан. В Бейрут пратката ще бъде разтоварена от представители на Ливанския Червен кръст и чрез хуманитарен конвой ще бъде доставена в Сирия. На сирийска територия хуманитарната помощ от БЧК ще бъде поета от Сирийския Арабски Червен полумесец, който има достъп до всички засегнати територии и ще предостави българските дарения на нуждаещите се.

До момента БЧК е предоставила за Турция и Сирия материални дарения от бедствения си резерв на стойност близо 310 000 евро, както и 224 кашона дарения за Турция.

Земетресенията, регистрирани на 6 февруари на границата между Турция и Сирия, оставиха десетки хиляди хора без домове, а жертвите са над 50 хиляди. В спасяването на пострадалите се включиха спасителни екипи от десетки държави, предаде БТА.