0

Б ившият украински президент Виктор Юшченко иска да повдигне бойния дух на украинските войници с меденки, на чиито опаковки има националистическо лого.

"Това е мед, обичан от всички, който идва от кошери от родните места на велики украинци", написа 68-годишният Юшченко във Фейсбук.

Първата партида от 25 000 меденки в опаковки с изображенията на националния поет Тарас Шевченко и на противоречивия украински националист и антисемит Степан Бандера са готови да бъдат изпратени на фронта. Медът за направата им идва от родните места на Шевченко в село Моринци, в централната Черкаска област, и на Бандера в село Стари Угринов, в западната Ивано-Франковска област.

"Нямаме общ език с московците. И с меда е същото", пише на опаковката на сладкиша, декорирана с лика на Бандера.

Бандера е идеологическият лидер на радикалното крило на Организацията на украинските националисти (ОУН). Партизаните националисти от Западна Украйна са отговорни за етнически мотивирано преследване през 1943 г., при което са били убити десетки хиляди полски цивилни.

След края на Втората световна война Бандера бяга в Германия, където е убит от агент на КГБ през 1959 г.

За следващите партиди меденки украинците ще трябва сами да предложат какво да бъде изобразено на опаковките им, каза Юшченко.

"Имаме наистина най-силната армия на света. Защото силата и мощта на армията не се измерват само с броя на танковете, а с бойния ѝ дух!", написа политикът във Фейсбук.

Юшченко беше президент на Украйна между 2005 и 2010 г. Той дойде на власт след необичаен трети тур на изборите, до които  се стигна след протести през 2004 г.

След първия тур на президентските избори през 2010 г. Юшченко даде на Бандера званието "Герой на Украйна", въпреки че той никога не е бил украински гражданин. Решението беше отменено от приемника на Юшченко - Виктор Янукович, отбелязва ДПА.