И ма ли някой в България, който да не обича мекици. Пърженото тесто, което консумираме предимно за закуска с пудра захар, сирене или сладко, получи световно признание. Българските мекици попаднаха в топ 30 на най-добрите тестени изделия в света в престижната класация на онлайн изданието TasteAtlas, съобщи БНР.
Мекицата заема 29-то място с оценка от 4.4 точки. В текста към класацията са описани основните продукти за тестото на мекицата - вода, брашно, сол, олио, яйца, ккисело мляко и набухвател. Отбелязано е също, че името на мекицата идва от "мек" заради текстурата на любимата на милиони българи закуска. Също така е представен и румънския еквивалент на мекиците - т.нар. сковерджи, които също попадат в класацията, но са с далеч по-ниска оценка.
Призовата тройка в класацията на TasteAtlas е окупирана от Индия. Първенец е вариацията на индийския хляб "Наан" с масло и чесън. На второ място е "Парота", което отново е плосък хляб с прецедно масло, по-известно като "гхи", а на трета позиция е пикантната "кулча" - плосък хляб, който освен с брашно, се прави с картофи, лук, сирене, люти чушки и билки.