0

С обственикът на Тесла и на Туитър, милиардерът Илон Мъск, който е във Франция, където днес участва в голямо технологично изложение, заяви, че иска още тази година на човек да бъдат поставени неврологичните импланти, разработвани от друга негова компания Неуралинк, предаде Франс прес.

"Надяваме се, че по-късно през годината, ние ще имплантираме за първи път чип у човек, у някой, който има форма на пълна парализа", поясни милиардерът, запитан по този въпрос по време на форума от дете и баща му.

НОВА ЕРА: Разрешиха на Илон Мъск да тества мозъчните си чипове на хора

Мъск участва в дискусия пред около 3600 души в изложението, провеждащо се в залата "Парижки купол".

"Искам да успокоя всички онези, които може да са изплашени от Неуралинк. Това ще бъде един много бавен процес", подчерта Мъск.

Неуралинк, стартъп, създаден от Мъск, получи през май разрешение  от американските здравни власти да тества мозъчните имплатни на хора. Целта на милиардера е чрез тях мозъкът да комуникира директно с компютър. А крайната цел на този проект е да се помогне на парализирани хора, на хора, засегнати от увреждания на гръбначния мозък или страдащи от неврологични заболявания като Паркинсон.

В дългосрочен план целта също така ще е да се създаде симбиотична връзка между човека и изкуствения интелект, което би могло да размие границите между човешката мисъл и информатиката.

По време на изложението в Париж Мъск също така отхвърли идеята за цензура на Туитър и защити отново принципа на свободата на изразяване в социалната мрежа.

Той също така призна, че е платил прекалено висока цена за социалната мрежа. "Ако аз съм толкова интелигентен, защо платих за това толкова пари?", иронизира той. Сумата, която Мъск похарчи за Туитър възлиза на 44 милиарда долара.

Относно свободата на словото и цензурата Мъск говори в отговор на въпрос на директорката на компанията Оранж Кристел Хайдеман, която го попита защо Туитър е напуснал кодекса на добрите практики на Европейския съюз. Мъск отвърна тогава, че "ако някой, който каже нещо, което вие не харесвате, бъде блокиран, само въпрос на време е цензурата да се обърне после срещу вас".

"Свободата на словото е от значение", подчерта Мъск. "Ние трябва да имаме толкова свобода на изразяване, колкото ни го позволяват законите на различните страни",  допълни той. "И не ми се струва справедливо да се казва, че Туитър прекрачва законите по този въпрос", подчерта той. "Ние не насърчаваме обидните туитове", каза Мъск и допълни, че "Туитър трябва да бъде една положителна сила за цивилизацията". 

По-рано днес Мъск бе приет от френския президент Еманюел Макрон в Елисейския дворец.

Преди срещата Макрон каза, че с Мъск ще говори за изкуствен интелект, за социални мрежи, за регулации, за автомобили, за батерии, за сектора на електромобилите, че ще хвали пред него колко е привлекателна Франция и Европа за инвестиции.

Макрон се надява да убеди Мъск, с когото се срещна на два пъти през последните месеци, да открие завод във Франция за електромобили Тесла.

Вчера Мъск беше в Италия и имаше срещи с италианския премиер Джорджа Мелони и с италианския външен министър Антонио Таяни.