0

Н еобичайно явление превърна заснежените пейзажи на ски курорта Ливиньо в Италия в сюрреалистични картини, след като пистите бяха покрити с червен пустинен прах от Сахара, а това определено ошашави туристите и местните.

Този уикенд топлите въздушни течения донесоха от Африка пясъчен облак, който все още „вилнее“ в района на Средиземно море и Централна Европа, включително над северните части на Италия, където сахарските песъчинки достигнаха и високите върхове на Алпите.

Оранжевите нюанси, които снегът в Ливиньо придоби, изумиха мнозина, тъй като пясъкът върху снежната покривка създаде поразителен контраст с бялото.

И докато някои се наслаждаваха на рядкото явление, други се притесниха за околната среда и как прахът би ѝ повлиял, тъй като потъмняването на снега води до намаляване на отражателната му способност с 40%, което затопля повърхността. Така за по-малко от месец снегът в Алпите се стопява наполовина.

От друга страна, „праховият спектакъл“ привлече вниманието на хиляди потребители в социалните мрежи, като предизвика и множество забавни коментари:

„По-добре оранжев, отколкото жълт сняг“, написа потребител в социалната мрежа X.